Как се готви киноа

На вниманието на вегетарианците, суровоядците и въобще всички, които искат да се хранят здравословно – имаме предложение за вас. Добавете към менюто си киноа и няма да съжалявате. Всъщност същото могат да направят всички кулинарни ценители. Киноата е зърноподобна култура с висока хранителна стойност. Тя е вкусна, здравословна и се приготвя лесно. Какво повече ви е необходимо?

Зърнената храна първоначално се е отглеждала в района на Андите, в страните Перу, Боливия, Еквадор и Колумбия. Хората по тези места консумирали киноата още преди 3000 – 4000 години и тя е била една от основните храни в империята на инките. Освен това е имала много важна роля в мистичните им ритуали. Точно по тази причина, когато през XVI век в Южна Америка пристигат испанските конкистадори, те забраняват на местните да отглеждат киноа. Опитали се да я заместят с пшеницата, но климатичните условия не били благоприятни за отглеждането на тази култура и затова хората постепенно започнали отново да отглеждат киноа. Днес за щастие няма ограничения за киноата и дори тя добива все по-голяма популярност по целия свят. Някои кулинари пък я определят като „царицата на зърнените храни“, а Организацията по прехрана и земеделие на ООН обявява 2013 за Година на киноата.

Киноата притежава някои незаменими хранителни качества. Съдържа важни аминокиселини, протеини и фибри. В същото време е богата на фосфор, желязо и магнезий и няма глутен. Едно от големите й предимства е, че се приготвя бързо, като най-често се вари. Киноата придава невероятен вкус на всички ястия. Може да се добави към салати, месо, риба, десерти, плодове или към мюслито, което похапвате за закуска. Съществуват няколко малки правила за приготвянето на киноа. Най-полезна е покълналата киноа, тъй като се активират ензимите й, а витамините и минералите се увеличават няколко пъти. Този вид киноа се приготвя по следния начин: измива се обилно с вода, поставя се в купа или буркан и се залива с двойно по-голямо количество вода. След няколко часа трябва да отцедите киноата и да я измиете, за да премахнете горчивите на вкус вещества, съдържащи се в обвивката на зрънцето. След като сте преминали през всичките тези етапи, може да пристъпите към най-приятната и съществена част – консумирането.

Другият вариант е да използвате вече сварена киноа. Според специалистите обаче това не е най-добрият вариант, тъй като почти всички полезни вещества се унищожават. Ако все пак решите да се захванете със сварена киноа, първо я измийте добре, сварете я за десетина минути, прецедете я и пак я измийте, за да отстраните горчивия вкус. Тук може да използвате зърнената храна като заместител на ориза във всички възможни рецепти, които знаете.

Освен за приготвянето на чудни ястия, киноата е подходяща и за напитки. Като за начало си набавете:

  • половин чаша киноа
  • четири чаши вода
  • щипка хималайска сол
  • за подслаждане може да използвате мед или стевия
  • половин лъжица ванилия на прах

Оставете киноата да престои една нощ, след което я измийте добре с вода. Изсипете всичките продукти в блендер и разбийте на висока скорост за най-малко минута. Прибавете вода до получаване на желаната консистенция. След това не ви остава нищо друго освен да се насладите на тази здравословна напитка. А за да ви е още по-вкусно, споделете с приятел.

Автор:

Симона Медарова

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез