Дрян

Той цъфти още преди разлистване, но дава реколта чак през септември-октомври. Малките му червени плодчета са истинска съкровищница на витамини и минерали. Можете да се възползвате от нея, като приготвите сок, желе или вино от дрян.

Сок от дрян

Препоръчва се извличане на сока чрез парна екстракция, но може да се добие и чрез пресоване или центрофугиране. Добре узрели дренки се заливат с вода така, че да ги покрие и се оставят да престоят 24 часа. След това се отстраняват костилките и се извлича сокът, към който може да се прибавят захар и няколко капки лимонов сок. Консумира се охладен.

По-често се използва сироп от дренки, който се приготвя като добре узрели плодове се заливат с вряща вода (750 мл на 1/2 кг плод). След това се варят, докато се нацепят и сместа се прецежда.

Към получения сок се прибавя 1 кг захар и се вари при често разбъркване до сгъстяване. Накрая се прибавят 4-5 г лимонена или винена киселина. Налива се още горещ в тъмни, предварително затоплени бутилки, които се пълнят догоре и се затварят. Поставят се в легнало положение до охлаждането им.

Добрите комбинации

Подходящ е за смесване със всички слабо кисели плодови сокове.

Лечебни качества

Сокът от дренки повишава апетита, полезен е при изтощение след прекарано тежко заболяване, при лечение на туберкулоза. Често се прилага при възпаления, за сваляне на висока температура и при треска. Подходящ е при желязодефицитна анемия, както и при нарушено алкално-киселинно равновесие на организма. Препоръчва се при нарушена обмяна на веществата, кожни заболявания, като кръвотворно и жлъчегонно средство. Пресният сок е с високо съдържание на витамин С, който при сушените дренки почти напълно се изгубва.

Желе от дренки

Продукти:
  • 2 кг дренки
  • 700 г захар
  • 1 ч.л. (5 г) винена киселина

Измитите и изчистени плодове се заливат с вода така, че да се покрият. Варят се, докато променят цвета си и омекнат. Сокът се прецежда и се вари със захарта. Желето е готово, когато взетата проба, поставена върху ръба на чиния, се желира. Прибавя се винената киселина и се вари още 2-3 минути. Готовото желе се насипва горещо в съдове.

Вино от дренки

Продукти:
  • 1 кг дренки
  • 1 кг захар
  • 3 л вода

Плодовете се заливат с водата.

Поръсват се със захарта и се оставят 15-20 дни в отворен буркан. От време на време се разбъркват, за да се разтвори захарта. След това се прецеждат през гъста цедка. Течността се налива в дамаджана, като се оставя малко празно място до отвора. Затваря се с тапа, през която минава маркуч, допрян до течността. Другият му край се слага в съд с вода.

Когато започнат да излизат мехурчета във водата, е започнала ферментацията. В хладно помещение тя трае повече от 20 дни, а при стайна температура - 3-4 дни по-малко. Виното се прецежда и налива в бутилки, които се затварят и гърлата им се заливат с парафин. Държат се в легнало положение.

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез