Малините

Производство на малини

Малините имат дълга история и тяхното съществуване датира от праисторически времена. Дивите малини се вярва, че произлизат от източна Азия, те са също така и разновидност на малините, които произлизат от западното полукълбо. Семенaта им може би са пренасяни от пътешественици или животни, които са прекосили и са мигрирали до Беринговия проток (южно от полярния кръг) по време на ранните времена.

Първото писмено споменаване на малините е открито в английска книга, която се основава на билкова медицина и датира от 1548г. Отглеждането на малини започва широко в Европа и Северна Америка през 19-ти век, когато много нови хибридни разновидности на малината, като логънбери и голяма къпина (кръстоски между малина и къпина), започват да се развиват, чрез който и да е начин или чрез умишлено кръстосване. В момента водещи производители на малини са Полша, Германия, Югославия, Русия, Чили и Америка.

Как да купуваме и съхраняваме малини

Малините се развалят бързо, затова можете да ги закупите само един или два дни преди да ги консумирате. Изберете малини, които имат твърда структура, месести са и са тъмни на цвят. Винаги избягвайте тези, които са меки, кашави или плесенясали. Ако купувате малини, които са опаковани в кутия, уверете се, че не са опаковани прекалено стегнато, защото това може да смачка плодовете и да ги повреди. Кутията не трябва да има никакви петна или влага, които сигнализират за разваляне. Пресните малини обикновено са достъпни от лятото и през ранна есен.

Малините са лесноразвалящи се плодове, така че грижата за тях трябва да е максимална по време на съхранението. Преди да ги сложите в хладилника, вземете и отделете малините, които са плесенясали или разкашкани, за да избегнете разпространението. Поставете неизмитите, сухи малини обратно в първоначалната им кутия или ги дръжте покрити с хартиена кърпа и след това ги покрийте с найлон. Малините ще останат свежи в хладилника за един или два дни. Никога не дръжте малините в стайна температура или на силна светлина за прекалено дълго - това ще ги развали.

Малините замръзват много добре, като по този начин се съхраняват по-лесно. Измийте ги старателно под ниско налягане на чешмата, така че да се запази крехката им форма и след това с потупване ги подсушете с хартиена кърпа. Подредете малините в един слой на плосък лист и ги поставете във фризера. Веднъж след като малините са замразени, можете да ги държите в торба и да ги съхранявате във фризера, където ще останат невредими до една година. Ако желаете да запазите яркия им цвят, добавете малко лимонов сок към малините.

Няколко начина за поднасяне на малини

Малините и другите плодове от техния род имат наистина великолепен цвят, аромат и вкус, които всъщност не се нуждаят от каквато и да е рецепта за консумация. Все пак, ако искате да подобрите ваша диета с изцяло питателна храна, можете да добавите малини, за да направите рецептата си уникална. За да направите малинова напитка, смесете един пакет овкусен малинов желатин с една чаша вода, която кипи. Варете тази смес добре, докато желатинът е напълно разтворен. След това добавете половин чаша ванилов йогурт, половин чаша плодове и една чаша натрошен лед. Разбийте сместа добре, докато стане достатъчно хомогенна.

За да направите малинов чай, дръжте 5 чаени пакетчета с малинов вкус в 5 чаши гореща вода. Можете да изсипете чая в голяма купа, да вземете кърпа и да покриете глава, след това да се надвесите над купата и да се насладите на аромата. Тази процедура не само ще ви върне обратно енергията, но и придава повечето от малиновите ползи.

Можете да смесите пресни малини с богата овесена каша за подсладена сутрешна лечебна закуска, която е и много хранителна. Можете да смесите и йогурта си с малини, мед и прясно смляна мента и да обогатите закуската си с диетични палачинки или пълнозърнести бисквити.

Като се има предвид колко много подсладител използвате, домашно приготвеното пюре от малини е чудесна възможност да се използва като сос за вкусно пиле или сладък десерт. Опитайте да вземете купа с плодове с лъжица леко-разбит топинг и щипка смлени орехи. Добавянето на малини към различни видове закуски и салати е традиционен метод за консумацията на тези плодове. Можете и да смесите замразени малини с нискомаслено мляко и банани, за да направите каша. Ако имате сухи малини вкъщи, доизсушете ги като снакс с малко добавена захар.

Малините винаги са били популярни плодове сред всички възрасти. Здравословните им ползи се разпространяват постоянно и дори се измислят повече рецепти, в които да са включени.

Катерина Владова

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез