Агентите на здравето

Хлябът и месото са вредни, от млякото само се трупат килограми, плодовете това са захари, а значи и калории! Ние сме способни да се откажем от храната, заради осъществяването на фикс идеята да отслабнем. Но защо никога не се замисляме за това, че с мнимите излишни килограми губим и здравето си...

Плодове и зеленчуци

По данни на научни изследвания употребата на растителна храна в развитите европейски страни надвишава 100 кг годишно на глава от населението. У нас показателите са доста по-ниски - 40-50 кг.

Недостигът на пресни дарове на природата води до влошаване на самочувствието, намаляване на работоспособността, развитието на различни заболявания, нарушаване обмяната на веществата, хиповитаминоза, и най-важното - до преждевременно остаряване.

А плодовете и зеленчуците са основните ни доставчици на минерали: магнезий, калций, калий, фосфор, манган, йод, както и на витамини, включително С, Р, Е, К и каротин, които не се синтезират в организма на човека и трябва постоянно да постъпват в него заедно с храната.

В зеленчуците и плодовете има органични киселини, етерични масла и фитонциди, които придават на ястията неповторим вкус и аромат. Тези вещества стимулират секрецията на храносмилателните жлези, подобряват работата на органите в стомашно-чревния тракт и усвояването на полезни вещества от организма. Така че ако искате да имате стройна фигура, да изглеждате млади и привлекателни, растителната храна за вас е просто находка!

Хлебен живот

В угода на модерните сега диети мнозина от нас изключват абсолютно незаслужено от менюто си изконния народен продукт - хляба. Но ако сложите ръка на сърцето си, ще си признаете: доста често виновник за излишните килограми съвсем не е хлябът, а това, което се намира върху него - внушителният слой масло, конфитюр или сладко, приличното парче висококалоричен кашкавал или колбас. Нито един диетолог в света няма да ви препоръча да се откажете от зърнените култури, а ще ви посъветва да се научите да ги избирате правилно.

Ръженият хляб - дори по-добре не обикновеният, а с цели зърна, е много по-полезен от белия хляб. Той дори ни помага да се разделим с излишните килограми! Той е чудесен източник на целулоза. Нейните влакна, които не се храносмилат, помагат да се намали равнището на кръвната захар, нормализират работата на стомашно-чревния тракт. Такива сортове хляб осигуряват на организма витамин В1 (тиамин), който оказва благотворно влияние върху нервната и сърдечносъдовата система.

В защита на месото

Да ядем месо или да не ядем? Разбира се, че трябва да ядем! Само че такова, в което няма прекалено много мазнина. Нетлъстото пилешко, пуешко, говеждо, телешко, агнешко са богати на пълноценни протеини, необходими за правилната обмяна на веществата. Ако се откажем от парчето месо, ще имаме недостиг на желязо, а то се усвоява именно от продуктите с животински произход. Така ще се лишим и от цинк и цяла редица витамини, като например тези от група В. тяхната липса няма да бъде запълнена дори и от най-свежата растителна храна.

Тези ценни вещества изпълняват в нашия организъм важни функции - от строителната до регулиращата обменните и енергийните процеси. Дефицитът от толкова полезни вещества е способен да доведе до развитието на много сериозни заболявания, като анемията например.

Наистина с пържените мръвки не бива да се злоупотребява: те са по-калорични и трудно се усвояват. Най-добре е да се задушава месото, да се приготвя на грил или на пара.

Морски дарове

За съжаление рибата не е особено честа гостенка на нашата трапеза, макар че тя е толкова ценен източник на добре усвоими протеини, колкото и месото.

Впрочем в нея холестеролът е три пъти по-малко в сравнение с месото. Освен това почти няма съединителна тъкан (колаген), забавяща процеса на приготвяне и храносмилане. Порция риба съдържа по-малко от 100 ккал! А това я прави панацея за излишното тегло и затлъстяването. Този морски дар е богат на витамини, калций, калий, магнезий, фосфор, цинк, манган, без които нашето здраве не може да бъде наистина добро. Рибешката мазнина лесно се усвоява, тъй като в нея преобладават полиненаситени мастни киселини - линолова (Омега-6) и алфа-линолова (Омега-3), витамини А и D. Те ни защитават от сърдечно-съдови заболявания, хипертония, инсулт, инфаркт, а също така предотвратяват развитието на артрит и астма.

Полиненаситените мастни киселини не могат да бъдат произведени от нашия организъм, затова той трябва постоянно да ги получава отвън. Рибата е един от основните доставчици на тези киселини.

Освен това тя ни доставя йод, а той отговаря за благополучието на щитовидната жлеза. Особено богати на тези микроелементи са сьомгата, рибата минтай, камбалата.

Млечното царство

Много автори на диети незнайно защо изключват от тях млякото и млечните продукти. А това са основните източници на калция, чийто недостиг се превръща за нашия организъм в нарушение на дейността на кръвоносната и нервно-мускулната системи и може да доведе до развитието на остеопороза.

Изпивайки чашка прясно мляко, ние получаваме животински протеини, въглехидрати, ферменти, хормони и цял набор витамини и минерални вещества. В него има и полезни мазнини - фосфолипиди, които предотвратяват образуването на холестеролови плаки по стените на кръвоносните съдове. Благодарение на високото съдържание на витамини А, D, група В млякото е много полезно за здравето на очите., косата, ноктите и зъбите. Струва ли си да се отказваме от такъв еликсир?

Соло за солта

Някога щипката сол е била ценена с тежестта на златото, а сега са модерни безсолните диети. Главното обвинение към “бялата смърт” е следното: тя подпомага затлъстяването и води до възникване на сърдечно-съдови заболявания, включително хипертония.

Наистина излишъкът от натриевия хлорид е причина за повишеното кръвно налягане, той задържа течностите и затруднява работата на бъбреците, затруднява извеждането на шлаките от организма. Само че неговият недостиг предизвиква обезводняване на организма, рязко падане на кръвното налягане, световъртеж, слабост в мускулите, разстройство в работата на стомашно-чревния тракт, загуба на апетита.

Наситило се на безсолна храна, човечеството стигна до извода, че не солта е виновна, а неразумната й употреба. Това вещество не причинява вреда, ако се използва с мярка. Съдържащите се в него натрий (до 40%) и хлор (до 60%) поддържат и регулират водносолевия баланс. готварската сол се свързва с водата: само 1 г се комплектова със 100 мл! Йоните на хлора служат като изходен материал за образуването в стомаха на солна киселина, благодарение на която храната се обработва по-лесно. Йоните на натрия също вземат активно участие в процеса на храносмилането, а освен това осигуряват своевременна доставка на глюкоза в клетките.

Затова дневно на нас са ни нужни около 10 г от тази най-стара подправка.

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез