Какво разкриват кулинарните ни пристрастия

Ако организмът ни не получава достатъчно количество от някои витамини и минерални вещества, той ни съобщава за това. Нужно е само да се вслушаме в него. Какви биват кулинарните пристрастия и за какво сигнализират?

Банани

Ако от аромата на зрелите банани ви се завива свят, значи ви е нужен калий.

Любителите на бананите се срещат сред тези, които приемат отводняващи препарати или лекарствени средства върху основата на кортизона – те „изяждат” калия. Бананът съдържа около 600 мг калий, т.е. четвърт от дневната потребност на възрастен човек! Само че тези плодове са прекалено калорични. Ако се страхувате от напълняване, заменете ги с домати, бял боб или сушени смокини.

Бекон

Страстта към бекона и другите пушени меса преследва хората, които дълго са на строга диета. Ограничаването на продуктите, съдържащи мазнини, води до ниско съдържание на холестерол в кръвта, а пушените меса са именно този продукт, в който наситените мазнини са повече, откъдето и да било другаде. Не се поддавайте на тази съблазън!

Бои, пръст, тебешир

Желанието да се полакомим за толкова необичайни неща навестява малките деца, подрастващите и бременните жени. То говори за дефицит на калция и витамин D, който възниква в периоди на интензивен растеж при децата и формирането на костната система у плода по време на бременността.

Преразгледайте менюто си и разберете дали консумирате в достатъчно количество млечни продукти, месо и риба. Ако то е малко, въведете ги в менюто си в необходимия обем.

Може да използвате и специални хранителни добавки. Желанието да се гризка тебешир е признак и на повишена киселинност.

Кашкавал

Предпочитат го всички нуждаещи се от калций и фосфор. Заменете кашкавала с броколи. В него тези вещества са в голямо количество, а калориите - малко.

Кисели плодове

Влечението към лимоните, червения касис, клюквата и т.н. се наблюдава по време на простудни заболявания, когато отслабналият организъм изпитва повишена потребност от витамин С и калиеви соли.

Влечението към киселичкото е характерно и при проблеми с черния дроб и жлъчката.

Лук, чесън и други подправки

Изразена потребност от подправки със силен аромат изпитват хора, които имат проблеми с дихателната система.

Ако ви тегли към чесъна и лука, ако усилено мажете филийки с горчица или хрянова паста, това означава, че сте на прага на респираторно заболяване. Явно по този начин – с помощта на фитонцидите – организмът се опитва да се защити от инфекцията.

Маслини

Любовта към маслините (както и към маринатите) възниква при недостиг на натриеви соли. Потребността от тях особено нараства през топлите дни, когато солта помага на организма да задържи влагата. Освен това пристрастието към соленото е характерно за хората с разстройства на функциите на щитовидната жлеза.

Мляко и млечно-кисели продукти

Любители на млечнокиселите продукти, особено на изварата, са най-често нуждаещите се от калций. Неочаквана страст към млякото може да възникне при недостиг на незаменими аминокиселини - триптофан, лизин и левцин. Желанието за мляко се засилва и след силна емоционална възбуда: съдържащият се в него триптофан има успокояващо действие.

Морски дарове

Постоянното влечение към тях, особено към мидите и морското зеле, се наблюдава при дефицит на йод. Такива хора трябва да купуват йодирана сол.

Орехи, орехово масло

Желанието да „погризкаме” орехови ядки или да опитаме маслото, произведено от тях, е присъщо на жителите на големите градове. Ако изпитвате страст към тези продукти, както и към другите ядки или бобените култури, това означава, че вашият организъм изпитва недостиг на витамини от група В. Да „погризкаме” орехчета най-често ни се иска по време на напрегната работа или след отговорни мероприятия, когато е необходимо да запълним недостига на антистресовите витамини.

Пъпеш

В пъпешите има много калий, фосфор, магнезий, както и витамини А и С. Особена потребност от тях изпитват хората със слаба нервна и сърдечно-съдова система. Половината от среден пъпеш съдържа над 100 ккал, така че излишните килограми не ви застрашават.

Сладолед

Сладоледът, както и другите млечни продукти, е добър източник на калций. Само че особена любов към него изпитват хората с нарушена обмяна на въглехидратите, страдащите от хипогликемия или захарен диабет. Психолозите забелязват в прекалената любов към сладоледа носталгия по детството.

Слънчогледово семе

Желанието да се „погризкат“ семки често възниква при пушачите, които силно се нуждаят от витамини и антиоксиданти, и специално от витамин Е, с който са богати семките на слънчогледа.

Сметана

Влечение към сметаната се наблюдава при вегетарианците, в чието меню има малко наситени мазнини, и жителите на Севера, които изпитват недостиг на витамин D.

Яйца

Те са прекрасен източник на протеини. Изяждайки едно яйце на ден, вие удовлетворявате 1/3 от потребността на организма си от витамин В12, 1/2 от потребността му от фолиева киселина и 100% от нуждата му от витамин В2.

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез