Повече сладолед = повече здраве

Още през 1908 г. в кулинарната книга „Jell-O“ се казва: „Ползата от хубавия сладолед за здравето не може дори да се поставя под въпрос. В много случаи на заболявания пациентите ядат сладолед, а лекарите твърдят, че това ускорява оздравяването.“

Тези мисли ни връщат към времето на италианските сорбета от XVIII век, които в строго определен ред се предписвали на болните с висока температура.

Но по това време сладоледът представлявал охладена вода с подсладен плодов сок, които нашето тяло преработва по друг начин в сравнение с продуктите на основата на сметана и мляко. В съвременната профилактика на стомашно-чревните заболявания е намерил своето място сладоледът от кисело мляко (йогурт). Той действа благоприятно върху микрофлората му, защото заедно с него в стомашно-чревния тракт попадат и необходимите бактерии. Предимството на йогуртовия сладолед пред другите видове сладолед е в това, че именно в замразено състояние той може много дълго – до 3 месеца – да съхранява своите полезни свойства. Нали през цялото това време бактериите спят, поради ниските температури.

Сладоледът е богат на витамини и минерални вещества. В него са и полезните за очите и кожата витамини А, В, D, Е и Р, тук са и фосфорът за костите и растежа, магнезий, калий и желязо. Освен това учените постоянно подчертават, че съставът на сладоледа влияе положително върху увеличаването на хормона на щастието (серотонина) в организма.

Той подобрява паметта, повдига настроението и ни помага да се справим със стреса. Неслучайно в момент на неразбиране на ра- ботното място и при депресия ръцете ни се протягат към това сладко изкушение.

Сладоледът като лекарство е признат още от Хипократ – бащата на медицината. В древна Гърция, а след това и в древния Рим сладоледът (тогава той представлявал замразен сок или сок със сняг и мед) се смятал за лекарство за аристокрацията. Известно е, че така се лекувал Александър Велики.

Въглехидратните видове сладолед – такива като каймаченият с плодове (руският пломбир) и плодовите са полезни за тези, които работят с главата си, за студентите и учениците в периода на интензивно натоварване. И ако каймаченият сладолед може де ви „поправи“ с няколко килограма при условие на постоянно форсиране на мозъчните способности, то плодовият в този план е напълно безопасен.

А за тези, които строго се придържат към вегетарианството, също не бива да се боят от сладоледа. С цел да се повиши неговото качество (увеличаване на времето за разтопяване, промяна на консистенцията) производителите все по-често добавят растителни, а не животински мазнини.

Сладоледът прави чудеса: той повишава имунитета (за което още Хипократ пише в трудовете си), намалява кръвното налягане, укрепва костната тъкан, засилва мозъчна- та дейност и намалява болките в критичните дни и дори намалява опасността от рак на храносмилателната система.

За желаещите да отслабнат съществува дори специална диета със сладолед. Работата е там, че в него има много калций, а увеличаването на калция помага да се губи теглото поапетитно и по-интензивно. Колко интензивно? Средните показатели спират на 30%. Струва си да се отбележи, че понякога вредата от неизядения сладолед е по-голяма, отколкото от изядения. Ето как се обяснява това: когато ни влече да си купим сладолед, организмът ни подсказва, че му е необходимо студено лакомство. И ако в този момент ние си наложим да се откажем от сладоледа, той ще си отмъсти със симптомите на нерегулирания стрес или просто с болките на предменструалния синдром. Все пак организмът ни знае много по-рано от нас какво ще ни се случи.

Знаете ли, че...

Във Венецуела има най-голямо разнообразие от сладоледи. Кафене „Коромото“ в столицата Каракас предлага на своите посетители 709 вида сладолед.

Сладоледът най-често попада в Книгата за рекордите на Гинес. Най-голямата фигура от сладолед била направена в Москва. Височината й била 2 м, а теглото – 300 кг. Композицията олицетворявала, безусловно, могъществото на Русия: съчетанието от бял, син и червен цвят (цветовете на националното знаме) било изпълнено от сметанов, ягодов сладолед и сладолед от черница.

Интересно противоборство за попадане в Книгата за рекордите на Гинес се разиграло между Украйна и Китай. Украинските сладкари успели да създадат торта с ширина 17.57 м, но нейното тегло (около 70 кг) не удовлетворило експертната комисия. Те искали да надминат китайските си колеги, които все пак влезли в скрижалите на рекордите със своя пекински шедьовър, който бил широк само 3 м, но пък теглото му било 8 тона. И тъй като сладоледената торта била приготвена по повод детския спектакъл „Планина от сладолед“, продуцентите не се поскъпили за истинска рекламна акция. Те дори пуснали на върха на огромния сладкиш две живи мечета.

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез